ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ (26-03-24)

 

 

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Πιερίας στις 26-03-24

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι.

Την Τρίτη 26-03-24 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πιερίας με θέμα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Κατά την έναρξη της συνέλευσης συμμετείχαν περίπου είκοσι συνάδελφοι και επιπλέον 2-3 εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, οι οποίοι συμμετείχαν σε ιδιωτική συνεδρίαση στο διάδρομο του 2ου ΓΕΛ. ( Βέβαια για να μην τους αδικήσω ο ένας εξ’ αυτών, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κάποια στιγμή παρακολούθησε περίπου ένα δεκάλεπτο και τη συνεδρίαση της ΕΛΜΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρέμειναν περίπου δεκαπέντε συνάδελφοι και με έντεκα ψήφους υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΟΛΜΕ, η οποία πρότεινε να συνεχιστεί η απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση και να επαναπροκηρυχτούν στάσεις εργασίας για τον Απρίλιο.

Προφανώς πολλοί από τους 1280 συναδέλφους, που δεν ήταν παρόντες στη συνέλευση, μπορεί να κατέθεταν διαφορετική πρόταση από αυτή που ψηφίστηκε, όπως άλλωστε πράξαμε και εμείς ως ΚΕΕ. Για αυτό το λόγο καταθέσαμε τη δική μας πρόταση ( παρατίθεται στη συνέχεια του κειμένου), ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε υπόψη την άποψη όλων των συναδέλφων και μάλιστα σε Πανελλαδικό επίπεδο. Δυστυχώς όλες οι κομματικές παρατάξεις ΑΑΚ-ΣΥΝΕΚ (Σύριζα), ΑΣΕ (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ) και Παρεμβάσεις δεν την ψήφισαν, διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να ακουστεί η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Σημειωτέον ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ (Ν.Δ) δεν εξέφρασε καμία άποψη επί της αξιολόγησης και δε συμμετείχε σε καμία ψηφοφορία, αφού επί της ουσίας δε συμμετείχε σε καμία διαδικασία.

Στο τέλος της γενικής συνέλευσης, η παράταξη της ΚΕΕ, έφερε προς ψήφιση δύο ψηφίσματα (παρατίθενται στη συνέχεια του κειμένου), εκ των οποίων το πρώτο δεν ψηφίστηκε από καμία κομματική παράταξη, ενώ το δεύτερο υπερψηφίστηκε.

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι.

Εφόσον επιθυμείτε να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα, για τον πραγματικό ρόλο της κάθε παράταξης, μπορείτε να μελετήσετε την πρόταση, τα δύο ψηφίσματα και την τοποθέτηση της ΚΕΕ (όπως ακριβώς διαβάστηκε στη Γ.Σ) και στις τριπλές εκλογές του συνδικάτου στις 16 Μαΐου να επιλέξετε αυτούς, που θέλετε να σας εκπροσωπούν συνδικαλιστικά.

 

Πρόταση της ΚΕΕ

Η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών προτείνει να οργανωθεί άμεσα από την ΟΛΜΕ ψηφοφορία είτε ηλεκτρονικά είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, όπου θα καταχωριστεί η επιθυμία ή η αντίθεση όλων των συναδέλφων στην ατομική αξιολόγηση.

Εφόσον η πλειοψηφία των συναδέλφων επιθυμεί την αξιολόγηση, τότε να ζητηθεί από τον υπουργό να ξεκινήσει αυτή από το νέο σχολικό έτος και όχι στην παρούσα χρονική περίοδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά σχολικά προγράμματα και δραστηριότητες, όταν μάλιστα απομένει μόνο ένας μήνας μαθημάτων για την ολοκλήρωση της ύλης.

Εάν αντίθετα η πλειοψηφία των συναδέλφων ΔΕΝ επιθυμεί την αξιολόγηση, τότε η ΟΛΜΕ να προκηρύξει:

  1. Απεργία διαρκείας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  2. Αποχή των εκπαιδευτικών από όλες τις εκδρομές και κάθε είδους μετακινήσεις.
  3. Αποχή των εκπαιδευτικών από όλες τις δράσεις, που δεν ανήκουν στα υποχρεωτικά καθήκοντά τους.

 

 

Ψηφίσματα της ΚΕΕ

  • Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές της Α΄/ θμιας και Β΄/θμιας εκπ/σης, που κατέχουν θέση ευθύνης και ζητούσαν πριν από λίγους μήνες από τους νεοδιόριστους συναδέλφους να απέχουν από την ατομική αξιολόγηση, να αρνηθούν να αξιολογηθούν οι ίδιοι και να μην αξιολογήσουν τους συναδέλφους, που ανήκουν στη σχολική τους μονάδα.

Τους καλούμε να αποδείξουν για μία φορά ότι έχουν  συνέπεια λόγων και έργων και αν δε μπορούν να το πράξουν να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους, δίνοντας ένα τέλος στην υποκριτική τους στάση.

 

  • Καλούμε την κυβέρνηση, αλλά και όλο τον πολιτικό κόσμο, να αποδώσει ευθύνες σε όλους τους πολιτικούς, τα αρμόδια στελέχη και τους υπαλλήλους οργανισμών και εταιριών, που διαχρονικά φέρουν ευθύνη για το τραγικό ατύχημα των τεμπών, ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά άλλους αδικοχαμένους και να μη χρειάζεται για τα αυτονόητα και την απόδοση της δικαιοσύνης να καταφεύγει ο πολίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Τοποθέτηση της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών για τη Γ.Σ στις 26-03-24.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Θα ξεκινήσω με ένα ρητορικό ερώτημα.

Ποιός πρέπει να  είναι ο πραγματικός ρόλος των συνδικαλιστών, που σας εκπροσωπούν στα συνδικαλιστικά όργανα; Ο ρόλος τους είναι να σας παραπλανούν και να σας εκμεταλεύονται για μικροκομματικά παιχνίδια και προσωπικά οφέλη ή να σας παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση και ρεαλιστικές προτάσεις, με σκοπό να σας προστατέψουν και να διεκδικήσουν κάποια οφέλη για τον κλάδο;

Τον Οκτώβρη του 2020 ένα μήνα πριν από τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια όλες οι κομματικές παρατάξεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους από τις εκλογές και σας προέτρεπαν να μη ψηφίσετε, ενώ η ΚΕΕ, που προέβλεψε την επόμενη κίνηση της υπουργού και την αλλαγή του νόμου σας κάλεσε να αποφασίσετε ελεύθερα και δημοκρατικά αν θέλετε να ρισκάρετε ανάμεσα στις ηλεκτρονικές εκλογές και στο να μην έχετε αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια. Το μοναδικό ΠΥΣΔΕ στην Ελλάδα στο οποίο εκλέχτηκε ανεξάρτητος αιρετός με μαζική συμμετοχή 550 συναδέλφων ήταν το ΠΥΣΔΕ Πιερίας. Για αυτό βέβαια «τιμωρηθήκαμε» στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΛΜΕ από 330 συνέδρους που ψήφισαν περί μη νομιμοποίησής μας, ενώ οι σύνεδροι της ΔΑΚΕ, που εξαπάτησαν όλες τις παρατάξεις με την επαναφορά των ψηφοδελτίων τους δύο ημέρες πριν τις εκλογές, , ήταν καθόλα νόμιμοι και είχε μάλιστα το θράσος ,μη εκλεγμένος συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, να εμφανιστεί στο συνέδριο στη θέση του εκλεγμένου αντιπροσώπου.

Επίσης όταν ζητήθηκε από την ΟΛΜΕ να παραιτηθούν οι ψευτοαιρετοί της ΔΑΚΕ από τα ΠΥΣΔΕ, τότε παραιτήθηκε μόνο το αναπληρωματικό μέλος, αφού εξασφαλίστηκε ότι στη θέση του θα διοριστεί άλλο στρατιωτάκι της ΔΑΚΕ, για να υπηρετήσει ως υπηρεσιακό μέλος του συμβουλίου.

Δύο χρόνια μετά στις 13-10-2022, λίγο πριν από τις αντίστοιχες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια το κείμενο των ΑΑΚ-ΣΥΝΕΚ, που στάλθηκε σε όλους τους συναδέλφους αναφέρει επί λέξη «Το 2022 μπορούμε να καταφέρουμε μία ακόμη νίκη, μεγαλύτερη αυτή τη φορά! Να πάρουμε τα υπηρεσιακά συμβούλια πίσω!» Δηλαδή συνάδελφοι, τώρα θέλουν συμμετέχοντας σε ηλεκτρονικές εκλογές, να επαναφέρουν στα συμβούλια τους αιρετούς, που εξαιτίας της στάσης όλων των κομματικών παρατάξεων επί δύο χρόνια δεν υπήρχαν, σχεδόν σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Θυμίζουμε ότι από το 2020 ισχύει ο νόμος της Κεραμέως, που αναφέρει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο δεν εκλεγεί αιρετός σε υπηρεσιακό συμβούλιο ή παραιτηθεί, τότε στη θέση του θα τοποθετηθεί υπηρεσιακό μέλος. Επίσης να μη ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά δε συμμετείχαν οι αιρετοί του κλάδου στα συμβούλια επιλογής στελεχών, οι οποίοι διασφάλιζαν εν μέρει τις διαδικασίες και στη θέση τους τοποθετήθηκαν κομματικά στρατιωτάκια και άνθρωποι απόλυτα χειραγωγούμενοι για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά.

Το 2021 όλες οι κομματικές παρατάξεις σας καλούσαν να δηλώσετε απεργία αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενώ η ΚΕΕ σας ενημέρωνε λέγοντάς σας ότι δεν υπάρχει συνδικαλιστικός νόμος, που αναφέρει τέτοια μορφή συνδικαλιστικού αγώνα. Στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΛΜΕ διαπιστώθηκε ότι πάνω από 100 Δ/ντές της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπ/σης τιμωρήθηκαν, επειδή δεν υλοποίησαν την αυτοαξιολόγηση.

Το 2023 όλες οι κομματικές παρατάξεις στην ΕΛΜΕ Πιερίας και στο Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Πιερίας, καλούσαν τους νεοδιόριστους συναδέλφους να δηλώσουν απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση με κίνδυνο να μη μονιμοποιηθούν, χωρίς μάλιστα να μπορούν να τους καλύψουν παρέχοντάς τους νομική και οικονομική υποστήριξη. Τους τελευταίους μήνες τα συνδικαλιστικά όργανα ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ σέρνονται στα δικαστήρια από τον υπουργό παιδείας και εισπράττουν καταδικαστικές αποφάσεις, που ισοπεδώνουν θεσμικά και οικονομικά τα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας πραγματοποιείται όταν πολλοί από αυτούς τους συνδικαλιστές συμμετείχαν ως υποψήφιοι Δ/ντές σχολικών μονάδων, φυσικά αρίστευσαν στις συνεντεύξεις, εκμεταλευόμενοι την κομματική-συνδικαλιστική αλληλεγγύη και σήμερα συμμετέχουν στην ατομική αξιολόγηση και μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών αξιολογούν τους συναδέλφους τους ως άριστοι Δ/ντές που πράττουν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Δυστυχώς για κάποιους υποκριτές συνδικαλιστές, αλλά ευτυχώς για τους εκπροσώπους της ΚΕΕ, ο χρόνος και η έκβαση των γεγονότων επιβεβαιώνουν τις απόψεις και τη στάση μας σε σοβαρά ζητήματα του κλάδου και μάλιστα όχι επειδή είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους συνδικαλιστές, αλλά επειδή είμαστε ρεαλιστές, τολμάμε να λέμε αλήθειες και δε φέρουμε κομματικές παρωπίδες και βαρίδια.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για το λόγο της μεγάλης ευθύνης που φέρει η ΟΛΜΕ, η οποία δεν κάθησε στο τραπέζι του διαλόγου, όταν κλήθηκε από την υπουργό για να διαπραγματευτεί το είδος και τον τρόπο της αξιολόγησης, αφήνοντας την υπουργό να αποφασίσει ερήμην των εκπροσώπων του κλάδου, καταθέτουμε ως ΚΕΕ τη δική μας παραπάνω πρόταση.

 

                                                                                          Με εκτίμηση

                                                                               Μπουλούμης Δημήτρης

                                                                       Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Πιερίας

                                                                      Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πιερίας

                                                                      Μέλος του Δ.Σ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Πιερίας