Οι νοσταλγοί του παρελθόντος

Οι νοσταλγοί του παρελθόντος

      Συναδέλφισσες-φοι

    Παρασκευή 25-09-20 και ώρα 08:30 ξεκινώ μία υπέροχη ημέρα με μία υπέροχη τηλεσυνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, σαν και αυτές των τελευταίων ημερών.

 Στις 09:45 ζητώ από την πρόεδρο του συμβουλίου και Δ/ντρια Β΄/θμιας Εκπ/σης Πιερίας να διακόψουμε για λίγη ώρα προκειμένου να παρευρεθώ στην προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ, με την ίδια στα γραφεία της Δ/νσης, με την ιδιότητα του αιρετού του κλάδου και  μέλους του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Πιερίας.

 Ώρα 10π.μ. ξεκινά η συζήτηση, η κατάθεση των αιτημάτων και προβληματισμών, από τη μεριά του συνδικάτου, για όλα τα επίκαιρα και χρόνια ζητήματα της εκπ/σης και ξαφνικά ακούμε όλοι οι παρόντες από τον υπολογιστή της Δ/ντριας να γίνεται μία άτυπη συνεδρίαση από τον αιρετό της ΔΑΚΕ και τη γραμματέα του ΠΥΣΔΕ, απόντος βέβαια του αιρετού της ΚΕΕ. Η παρέμβαση κάποιων μελών του Δ.Σ ήταν άμεση προτρέποντας τη Δ/ντρια να κλείσει τα ηχεία του υπολογιστή της, για να μην εκτεθούν οι συνομιλούντες.

 Συνειρμικά μου ήρθαν στο μυαλό μνήμες του παρελθόντος, που ίσως να έχουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, όταν αναγκάζονταν να επισκεφτούν το γραφείο του ΠΥΣΔΕ. 

 Τα υπόλοιπα θέματα της συζήτησης τα αναφέραμε και στο πρόσφατο δελτίο τύπου της ΚΕΕ.

 Ως γνωστό συνάδελφοι, οι νέες τεχνολογίες μπορεί να διευκολύνουν κάποιες έκτακτες καταστάσεις, αλλά μπορεί και να μας εκθέσουν ανεπανόρθωτα, αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 Τετάρτη 30-09-20 δέχομαι τηλεφωνικά ερωτήματα από συναδέλφους, που αφορούσαν στις προσωρινές τοποθετήσεις, που είχαν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Δ/νσης και συγκεκριμένα στις δηλώσεις προτίμησης σχολείων από τους εκπ/κούς.

Επειδή, όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες οι συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ πραγματοποιούνται με τηλεδιασκέψεις, μολονότι ζήτησα ακόμη και εγγράφως να γίνονται δια ζώσης, τα μέλη του συμβουλίου δεν έχουν πρόσβαση στα αρχεία, που περιέχουν τις δηλώσεις προτίμησης σχολείων των συναδέλφων. Βέβαια η γραμματέας του συμβουλίου προβάλει πολλές φορές στην οθόνη του υπολογιστή μας τα σχετικά αρχεία, τα οποία όμως δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν αφορούν τις παλιές αιτήσεις για προσωρινή τοποθέτηση ή απόσπαση οι οποίες δεν ισχύουν, τις νέες αιτήσεις που είναι σε ισχύ ή τις αιτήσεις για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου. Σε εκείνες δε τις αιτήσεις που δεν έχουμε καμία πρόσβαση κατά τις τηλεδιασκέψεις είναι οι χειρόγραφες, όπου επαφιόμαστε σε αυτό που θα μας μεταφέρει η γραμματέας, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε αν έγινε κάποιο λάθος.

Θεώρησα λοιπόν υποχρέωσή μου, ως αιρετός του κλάδου, να ζητήσω τις παραπάνω αιτήσεις των συναδέλφων, για να μπορώ να τους παρέχω τις απαραίτητες διευκρινήσεις, όπως άλλωστε πραγματοποιούνταν και παλαιότερα στην εποχή των δια ζώσης συνεδριάσεων.

 Την επόμενη ημέρα λοιπόν τηλεφωνώ στη γραμματέα και  της ζητάω να μου ετοιμάσει τα σχετικά αρχεία (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα) για να περάσω αργότερα από την υπηρεσία να τα πάρω. Στην απάντησή της μου ανέφερε ότι θα έπρεπε να υποβάλω σχετική αίτηση και εφόσον εγκρίνει η Δ/ντρια, θα μου τα χορηγήσει. Βέβαια, όπως ανέφερα και στην ίδια, είναι αυτονόητο ότι οι αιρετοί πρέπει να έχουν τα σχετικά αρχεία, ώστε να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο. Επίσης εδώ πρέπει να επισημάνω ότι κατά τη συνάντηση του Δ.Σ, της ΕΛΜΕ με τη Δ/ντρια Εκπ/σης, ανέφερε η ίδια η Δ/ντρια με αφορμή έγγραφο αίτημα του Δ/ντή του Μουσικού Σχολείου, ότι δε χρειάζεται να ταλαιπωρούμαστε με περιττή γραφειοκρατία, αφού τα περισσότερα ζητήματα μπορούν να λυθούν με ένα τηλεφώνημα.

 Προφανώς όλοι γνωρίζουμε σε ποια χώρα ζούμε και το πόσο μεγάλη σημασία έχει το ποιος είναι πίσω από το τηλέφωνο.

 Βέβαια, ως νομοταγής πολίτης, έπραξα τα δέοντα και αναμένω από την υπηρεσία τις προβλεπόμενες ενέργειες.

 Επίσης θεωρώ υποχρέωσή μου να σας υπενθυμίσω συνάδελφοι και κάποια γεγονότα του παρελθόντος, ώστε ο καθένας να κρίνει το αν κάποιοι επιδιώκουν την επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν ή αν όλα αυτά είναι τυχαία γεγονότα.

  • Επί σειρά ετών ο νυν αιρετός της ΔΑΚΕ, που ήταν παράτυπα μέσα στο ΠΥΣΔΕ, είχε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, ενώ ο αιρετός της ΚΕΕ, πρέπει τώρα να υποβάλει αίτηση, για να του χορηγηθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να εκτελέσει το καθήκον του.
  • Ο αιρετός της ΔΑΚΕ στηρίζει με ιδιαίτερο πάθος την υπηρεσία, στέλνοντας τους συναδέλφους για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, ακόμη και σε πέντε σχολεία, με εξαίρεση πάντα των ημετέρων, ξεχνώντας ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά πήρε κατά προτεραιότητα απόσπαση σε σχολική μονάδα, από τα τέσσερα μέλη του συμβουλίου, προκειμένου να διδάσκει τις πέντε ώρες μαθήματος, που έχει την εβδομάδα, σε μία ημέρα και όχι σε δύο.
  • Στο αίτημά για χορήγηση των αποφάσεων, που περιέχουν τις Λυκειακές επιτροπές, έλαβα απάντηση από την υπηρεσία και μάλιστα αρνητική μετά από 56 ημέρες.
  • Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, αγνόησε παντελώς το αίτημα της ΚΕΕ για έκτακτο Δ.Σ μέσα στο καλοκαίρι, για το θέμα των αυθαίρετων περικοπών 56 οργανικών κενών ειδικής αγωγής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοί μας να μη διοριστούν ή στην καλύτερη περίπτωση να διοριστούν πολύ μακριά.
  •  Πριν από λίγες ημέρες έξω από τα γραφεία της Δ/νσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, προσπάθησε να μου απαγορεύσει να υποβάλω τα αιτήματά μου στη νέα Δ/ντρια Β΄/θμιας Εκπ/σης.
  • Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε δύο φορές τα μικρόφωνα στους αιρετούς η γραμματέας του ΠΥΣΔΕ κατά τη διάρκεια των τηλεσυνεδριάσεων.
  • Από τις 28-08-20 δεν έχω λάβει απάντηση από την υπηρεσία σχετικά με το αρ. πρωτ. αίτημά μου που αφορούσε τη χορήγηση των αριθμών μητρώου των εκπ/κών, των email και των τηλεφώνων τους για τον έλεγχο των τοποθετήσεων, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Δ/νσης, με αριθμούς μητρώου και όχι ονόματα, καθώς επίσης και για την καλύτερη επικοινωνία με τους συναδέλφους.
  • Εδώ και αρκετούς μήνες δεν υλοποιούνταν από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, με την ανοχή πάντα όλων των εκπροσώπων των κομματικών παρατάξεων, ειλημμένες αποφάσεις του Δ.Σ.

Μπορεί αγαπητοί συνάδελφοι όλα τα παραπάνω γεγονότα να είναι εντελώς τυχαία, οπότε θα πρέπει να φροντίσω να αγοράσω κανένα λαχνό, μπορεί οι τραυματικές εμπειρίες στο ΠΥΣΔΕ επί οκτώ συναπτά έτη να με έχουν κάνει υπερβολικά καχύποπτο, αλλά μπορεί να υποκρύπτουν και σκοπιμότητες.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι διαθέτουν υπερβολική δύναμη, ώστε να ελέγχουν ανθρώπους και καταστάσεις, μπορεί να θεωρούν ότι με την επίδειξη δύναμης και εξουσίας θα χειραγωγήσουν την πλειοψηφία των συναδέλφων που αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις.

 Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούν να στερήσουν την ελεύθερη κρίση και βούληση από τους συναδέλφους, που δε φοράνε παρωπίδες και δεν κουβαλάνε κομματικά ή άλλα βαρίδια, να καταλάβουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο μας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ώστε την ημέρα των εκλογών να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό του κλάδου και της εκπαίδευσης, κρίνοντας τον καθένα μας από το παρελθόν του, τη συνέπειά του, την εντιμότητά του, την εργατικότητά του, το ήθος του, την αξιοπρέπειά του και φυσικά από το έργο του, την αποτελεσματικότητά του, αλλά και τη μαχητικότητα, που δυστυχώς πολλές φορές έχει υψηλό τίμημα.

Με κτίμηση

Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών

Μπουλούμης Δημήτρης