ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ …

 

… στον κάμπο βασιλεύει.

Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.

Κι αν ο Διονύσιος Σολωμός ζούσε σήμερα, ενδεχομένως να συνέχιζε κάπως έτσι:

Τα μάτια μου εμαύρισαν απ’ το βαθύ σκοτάδι

Κι όμως τα πάντα καθαρά θωρώ μέσα στο βράδυ

Στέκει μονάχος ο ψαράς παράμερα και κλαίει

Αηδόνι στέκεται σιμά και μυστικά του λέει

Τον Προεστό αναζητά, τάμα βαρύ να κάμει

Ωσάν γενεί οπλαρχηγός, μετάνοιες θα του κάνει

Ο Απρίλης έρχεται σιμά κι η σπάθα ξεσπαθώνει

Κι όλοι μαζί οι Αγαρηνοί χορεύουν μες το χιόνι

Έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα

Βρήκαν τα βόλια τους οχτρούς και άμα θες τραγούδα

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΜΠΟΥΛΟΥΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

και ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ

της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Άκρα του τάφου σιωπή λοιπόν, συνειδητά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εσκεμμένα, επιλέξαμε η ενημέρωσή σας για τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ να γίνει από τα μη ενημερωτικά δελτία του άλλου. 

Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν διαβάζει τα ενημερωτικά. Κανείς δε νοιάζεται. Κανείς δεν αντιδρά. Κανείς από εσάς δεν ασχολείται με την αδικία, παρά μόνο όταν αυτή του χτυπήσει την πόρτα, όποτε και γίνεται έξαλλος και ψάχνει να βρει «τις πταίει».

Αλήθεια, πόσο πιθανό είναι να έχει δίκιο ο ένας στους πέντε ή στους έξι ή στους επτά ή στους οχτώ, όσοι «παρευρίσκονται» στις τηλεσυνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ; Μήπως ο ένας είναι απλά ο Δον Κιχώτης, που εφευρίσκει ανεμόμυλους και άλλους αόρατους εχθρούς; Μήπως όλα είναι καλώς καμωμένα και ο ένας θέλει μόνο να κάνει βαβούρα για να τραβά την προσοχή;

Έτσι κι αλλιώς, αντί για ενιαία αντιμετώπιση των συναδέλφων, υπάρχουν δύο και τρία και τέσσερα μέτρα και σταθμά. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση. Επομένως, τι νόημα έχει να συνεχίζουμε να είμαστε οι γραφικοί όταν κανείς άλλος δεν αντιδρά;

Ελεύθεροι πολιορκημένοι λοιπόν, εξ ου και το «Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών». Πολιορκημένοι, αλλά όχι προσκηνυμένοι. Ίσως η ώρα της ηρωικής εξόδου να είναι κοντά.

Για τους ελάχιστους, που ενδεχομένως θέλουν να ενημερώνονται για τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ Πιερίας και τους λείπουν τα τρία τελευταία ενημερωτικά για να συμπληρώσουν τη συλλογή τους, έχουμε και λέμε:

Θέμα: Συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ στις 1-11-2021, 4-11-2021 και 11-11-2021

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Πιερίας στην 1-11-2021 είναι τα εξής:

Θέμα 1ο: Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Αναγνωρίστηκε ομόφωνα η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μιας εκπαιδευτικού ΠΕ04.04.

Θέμα 2ο: Άδειες ασκήσεως ιδιωτικού έργου σε εκπαιδευτικούς.

Έγιναν ομόφωνα δεκτά τα αιτήματα άσκησης ιδιωτικού έργου μιας εκπαιδευτικού ΠΕ86 και ενός εκπαιδευτικού ΠΕ06.

Θέμα 3ο: Μερική διάθεση εκπαιδευτικού στο Ε.Κ. Κατερίνης.

Εγκρίθηκε ομόφωνα η διάθεση στο Ε.Κ. Κατερίνης ενός εκπαιδευτικού του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης για τη διδασκαλία του εργαστηριακού μέρους των μαθημάτων του, βάσει της εισήγησης του Δ/ντή του Ε.Κ.

Θέμα 4ο: Αιτήματα σχολικών μονάδων κ.α.

1) Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για επιστολή γονέα μαθητή του 1ου ΓΕ.Λ. με την οποία ζητούσε να καλυφθεί το κενό του φυσικού στο σχολείο.

2) Αίτημα του 2ου ΓΕ.Λ. για να καλυφθεί 1 ώρα κενό σε ΠΕ07 με ανάληψη υπερωρίας από εκπαιδευτικό του σχολείου δεν έγινε δεκτό λόγω του ότι υπήρχαν πλεονάσματα στην συγκεκριμένη ειδικότητα και ο/η συνάδελφος, που θα έπαιρνε την 1 ώρα υπερωρία δεν θα πληρώνονταν γι’ αυτή. Αντίθετα το κενό της 1 ώρας καλύφθηκε με διάθεση εκπαιδευτικού ΠΕ07, που είχε μία ώρα πλεόνασμα.

3) Αίτημα του 3ου ΓΕ.Λ. για αναπλήρωση εκπαιδευτικού ΠΕ03, που απουσίαζε με άδεια δεν ικανοποιήθηκε λόγω έλλειψης πλεονασμάτων στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Θέμα 5ο: Λειτουργικά κενά για πρόσληψη αναπληρωτών (γενική παιδεία, Μουσικό Σχολείο, ΣΜΕΑΕ, ΤΕ και παράλληλη στήριξη).

Εγκρίθηκαν ομόφωνα τα κάτωθι λειτουργικά κενά στο σύνολό τους:

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΕΝΑ Α.Π.Ω.

ΚΕΝΑ Α.Μ.Ω.

ΠΕ04.01

ΦΥΣΙΚΟΙ

-1

 

ΠΕ06

ΑΓΓΛΙΚΗΣ

 

-2

ΠΕ07

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ

-1

-1

ΠΕ08.00

ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

-1

-1

ΠΕ79.01/ΤΕ16

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

-1

-1

ΠΕ82

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ

-1

 

ΠΕ83

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

-1

 

ΠΕ86

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

-3

 

ΠΕ87.08

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

-1

ΠΕ87.09

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

 

-1

ΠΕ88.02

ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

-1

ΤΕ01.19

ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ

-1

 

ΤΕ02.02

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ

-1

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΕΝΑ Α.Π.Ω.

ΚΕΝΑ Α.Μ.Ω.

ΠΕ02

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ

-1

-1

ΠΕ03

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

-1

-1

ΠΕ04.01

ΦΥΣΙΚΟΙ

 

-1

 

Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τ.Ε.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΕΝΑ Α.Π.Ω.

ΚΕΝΑ Α.Μ.Ω.

ΠΕ02

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ

2

 

ΠΕ03

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

-3

 

ΠΕ04.01

ΦΥΣΙΚΟΙ

2

 

ΠΕ11

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

-1

-1

ΠΕ80

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

-1

ΠΕ86

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

-1

 

ΠΕ88.01

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

 

-1

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ79.01 – ΤΕ16

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΡΩΝ

Ακορντεόν

14

Βιολοντσέλο

18

Διεύθυνση χορωδίας

16

Ευρωπαϊκά Κρουστά

6

Καβάλι

3

Κλασική Κιθάρα

20

Κλασικό Βιολί

20

Κόντρα μπάσο

18

Μπουζούκι

2

Παραδοσιακό Βιολί

2

Πιάνο

150

Ποντιακή Λύρα

23

Ταμπουράς

170

Τρομπέτα

20

Φλάουτο

9

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Πιερίας στην 4-11-2021 είναι τα εξής:

Θέμα 1ο: Αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αναγνωρίστηκε ομόφωνα η προϋπηρεσία τεσσάρων (4) αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ82, ΠΕ86 και ΠΕ88.01.

Θέμα 2ο: Άδειες ασκήσεως ιδιωτικού έργου σε εκπαιδευτικούς.

Έγιναν ομόφωνα δεκτά τα αιτήματα άσκησης ιδιωτικού έργου δύο εκπαιδευτικών ΠΕ86, ενός εκπαιδευτικού ΠΕ04.01, μιας εκπαιδευτικού ΠΕ79.01 και ενός εκπαιδευτικού ΠΕ03 (χωρίς αμοιβή).

Θέμα 3ο: Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών.

Αναγνωρίστηκε ομόφωνα η συνάφεια των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών μιας εκπαιδευτικού ΠΕ88.01, μιας εκπαιδευτικού ΠΕ02, μιας εκπαιδευτικού ΠΕ86 και δύο εκπαιδευτικών ΠΕ03, καθώς και ο διδακτορικός τίτλος ενός εκπαιδευτικού ΠΕ04.01.

Θέμα 4ο: Αιτήματα εκπαιδευτικών.

1) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ07 για συμπλήρωση του υποχρεωτικού της ωραρίου, μετά από επιστροφή από αναρρωτική άδεια.

2) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ07 για τροποποίηση της τοποθέτησής της και της διάθεσής της για συμπλήρωση ωραρίου, λόγω επιστροφής από αναρρωτική άδεια άλλης εκπαιδευτικού ΠΕ07, όπως προαναφέρθηκε.

Τα δύο αιτήματα συνεξετάστηκαν και ικανοποιήθηκαν μόνο εν μέρει, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπάρχοντα κενά στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

3) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ07 να απαλλαγεί από την 1 ώρα για την οποία είχε διατεθεί στο 2ο ΓΕ.Λ. παραπέμφθηκε να εξεταστεί σε επόμενο συμβούλιο εν αναμονή πρόσληψης αναπληρωτών στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

4) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ03 Ε.Α.Ε. να τροποποιηθεί η τοποθέτησή του ώστε να υπηρετεί σε σχολεία πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του δεν ικανοποιήθηκε, λόγω του ότι το σχολείο στο οποίο ζητούσε να τοποθετηθεί ήταν ήδη καλυμμένο και λόγω  του θα άφηνε κενό σε ένα από τα σχολεία, στα οποία ήταν τοποθετημένος σε τμήμα ένταξης, που είχε ήδη ξεκινήσει την λειτουργία του. Το αίτημά του παραπέμφθηκε να εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση, εφόσον πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

5) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ88.01 για τροποποίηση της διάθεσής της για συμπλήρωση ωραρίου από το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου στο ΕΠΑ.Λ. Αιγινίου, παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, λόγω του ότι στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου θα δημιουργούταν κενό στο μάθημα της τεχνολογίας.

Θέμα 5ο: Αιτήματα σχολικών μονάδων.

1) Αίτημα του του Δ/ντη του ΕΠΑ.Λ. Αιγινίου για ορισμό για ορισμό υπευθύνου εργαστηρίου κατεύθυνσης, παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, μετά την πρόσληψη αναπληρωτών, διότι διαφορετικά θα δημιουργούταν κενό δύο (2) ωρών στο συγκεκριμένο σχολείο, που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν, χωρίς να δημιουργηθεί αντίστοιχο κενό σε άλλη σχολική μονάδα.

2) Αίτημα του 4ου Γυμνασίου για ανάθεση 5 ωρών διδασκαλίας 2ης ανάθεσης πέρα των 11 σε εκπαιδευτικό, έγινε ομόφωνα δεκτό.

Θέμα 6ο: Τροποποίηση τοποθετήσεων και διαθέσεων για συμπλήρωση υποχρεωτικού ωραρίου.

Σχετίζονται με τα παραπάνω αναφερόμενα αιτήματα και αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δ.Δ.Ε Πιερίας.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Πιερίας στην 11-11-2021 είναι τα εξής:

Θέμα 1ο: Τροποποίηση της Διάθεσης εκπαιδευτικών στο Ε.Κ. Κατερίνης.

Εγκρίθηκε η τροποποίηση διάθεσης 17 εκπαιδευτικών του 1ου και του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης στο Ε.Κ. Κατερίνης. Εγκρίθηκε επίσης ο ορισμός 7 εκπαιδευτικών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., που έχουν διατεθεί μερικά ή ολικά στο Ε.Κ. Κατερίνης, ως υπευθύνων εργαστηρίων. Τέλος εγκρίθηκε η διάθεση ενός εκπαιδευτικού του 1ου ΕΠΑ.Λ. στο Ε.Κ. Κατερίνης.

Θέμα 2ο: Ορισμός Υπευθύνου εργαστηρίου κατεύθυνσης στο ΕΠΑ.Λ. Αιγινίου.

Εγκρίθηκε ο ορισμός εκπαιδευτικού του ΕΠΑ.Λ. Αιγινίου ως υπεύθυνης εργαστηρίου κατεύθυνσης σύμφωνα με την εισήγηση του Δ/ντή της σχολικής μονάδας, με ταυτόχρονη μείωση κατά 2 ώρες του διδακτικού της ωραρίου.

Θέμα 3ο: Αιτήματα εκπαιδευτικών.

1) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ07 για απαλλαγή της διάθεσής της στο 6ο Γυμνάσιο για συμπλήρωση του υποχρεωτικού της ωραρίου, απορρίφθηκε με ψήφους 4-1, μειοψηφώντας ο αιρετός της Κ.Ε.Ε., καθότι η συνάδελφος προέρχεται από αναρρωτική άδεια, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Η πρόταση του αιρετού της Κ.Ε.Ε. να μείνει η συνάδελφος με μειωμένο ωράριο, μιας και βρίσκεται στην ανάρρωση, όπως έχει γίνει και με άλλους συναδέλφους στο παρελθόν (πάντα κατά περίπτωση εννοείται), έπεσε στο κενό. Η αποστομωτική απάντηση στην συγκεκριμένη πρόταση ήταν «ας έπαιρνε και άλλη άδεια»!

Συνάδελφοι, μην είστε και πολύ ευσυνείδητοι. Αν μπορείτε να πάρετε άδεια, πάρτε την και αφήστε τους μαθητές σας χωρίς μάθημα. Διαφορετικά η υπηρεσία θα σας ταλαιπωρήσει όσο δεν παίρνει άλλο, προς γνώση και συμμόρφωση.

2) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ07 από προηγούμενη συνεδρίαση να απαλλαγεί από την 1 ώρα για την οποία είχε διατεθεί στο 2ο ΓΕ.Λ. , απορρίφθηκε με ψήφους 4-1, μειοψηφώντας ο αιρετός της Κ.Ε.Ε. Να σημειωθεί η συνάδελφος με την συγκεκριμένη διάθεση, συμπληρώνει το ωράριο της σε τέσσερα (4) σχολεία και θα πρέπει την ίδια μέρα να μετακινείται σε σχολικές μονάδες που απέχουν πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Εννοείται ότι και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις ο δοτός (σύμφωνα με την ΔΑΚΕ) αιρετός τάχθηκε, όπως κάνει πάντα εναντίον των συναδέλφων και υπέρ της υπηρεσίας την οποία εκπροσωπεί με συνέπεια πάνω από 10 χρόνια. Του ευχόμαστε να τα εκατοστίσει. 

3) Αίτημα μόνιμου εκπαιδευτικού ΠΕ04.01 για τροποποίηση της τοποθέτησής του και της διάθεσης του για συμπλήρωση του ωραρίου του, έγινε ομόφωνα δεκτό λόγω και των προσλήψεων αναπληρωτών στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

4) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ88.01 για τροποποίηση της διάθεσής της για συμπλήρωση ωραρίου από το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου στο ΕΠΑ.Λ. Αιγινίου, σε εκκρεμότητα από προηγούμενη συνεδρίαση, ικανοποιήθηκε ομόφωνα (βλ. επίσης και Θέμα 2ο).

5) Αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ03 Ε.Α.Ε. να τροποποιηθεί η τοποθέτησή του ώστε να υπηρετεί σε σχολεία πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, σε εκκρεμότητα από προηγούμενη συνεδρίαση,  ικανοποιήθηκε ομόφωνα, λόγω πρόσληψης αναπληρώτριας στην ίδια ειδικότητα, με την προϋπόθεση να καλυφθεί από την αναπληρώτρια το κενό στο Γυμνάσιο Κ. Μηλιάς, που δημιουργείται από τη συγκεκριμένη τροποποίηση.

Θέμα 4ο: Τροποποίηση τοποθετήσεων και διαθέσεων εκπαιδευτικών.

Αποφασίστηκαν ομόφωνα και αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δ.Δ.Ε Πιερίας. Κάποιες από τις αποφάσεις αυτές σχετίζονται με τα παραπάνω αναφερόμενα αιτήματα.

Θέμα 5ο: Καθορισμός λειτουργικών κενών για τις τοποθετήσεις αναπληρωτών.

Προσδιορίστηκαν τα κενά για την τοποθέτηση δύο αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ86, ενός ΠΕ82, ενός ΠΕ04.01, ενός ΠΕ02 παράλληλης στήριξης και ενός ΠΕ03 για τα Τ.Ε.

Θέμα 6ο: Ίδρυση και Λειτουργία Τάξεων Υποδοχής Ζ.Ε.Π.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από την Προϊστάμενη Εκπαιδευτικών Θεμάτων για την ίδρυση 5 τάξεων υποδοχής Ζ.Ε.Π. 1ου επιπέδου, για τις οποίες απαιτούνται 5 εκπαιδευτικοί ΠΕ02 μειωμένου ωραρίου 15 ωρών και 2 τάξεων υποδοχής Ζ.Ε.Π. 2ου επιπέδου, για τις οποίες απαιτούνται 2 εκπαιδευτικοί ΠΕ02 μειωμένου ωραρίου 10.

Σημείωση: 20 λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης αποχώρησε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ένα από τα διοικητικά μέλη του ΠΥΣΔΕ, αναφωνώντας την φράση «Συμφωνώ σε ό,τι πείτε». Λογικό και αναμενόμενο.

Άκρα του τάφου σιωπή λοιπόν συνάδελφοι. Αν το ενημερωτικό δεν ήταν πολύ γαργαλιστικό, δεν φταίμε εμείς. Πρόκειται για σημεία των καιρών. Εκτιμούμε ότι η φαινομενική ηρεμία θα κρατήσει μέχρι τις κρίσεις, που θα οδηγήσουν, αξιοκρατικά εννοείται, στην επιλογή νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης και Εποπτών. Ως τότε, τα ενημερωτικά δελτία θα κινούνται σε χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, όσοι δεν θέλετε να έχετε μνήμη χελώνας, μπορείτε να φρεσκάρετε τις αναμνήσεις σας, διαβάζοντας τα προηγούμενα ενημερωτικά. Εμείς πάντως, δεν ξεχνάμε. Ο γέγραφε, γέγραφε.

 

 

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

ΣΑΝΤΣΟ ΠΑΝΤΣΑ

αιρετό τακτικό μέλος

αιρετό αναπληρ. μέλος

του ΠΥΣΔΕ

του ΠΥΣΔΕ

τηλ. 6947842040

τηλ. 6930478469