Υπηρεσιακές … μαντεψιές

Υπηρεσιακές ... μαντεψιές

Κανονική συνεδρίαση της 12-08-20 (Πράξη 26η)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

τα θέματα, που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 12-8-2020, είναι τα ακόλουθα:

  1. Κατάρτιση Ονομαστικού Πίνακα λειτουργικά Υπεραρίθμων εκπαιδευτικών 2020-2021.
  2. Καθορισμός λειτουργικών κενών πλήρους και μειωμένου ωραρίου των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (EAE) για ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. για αναπληρωτές.
  3. Άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου εκπαιδευτικού ΠΕ86. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, υλοποιώντας την από 5-8-2020 σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, που υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ, συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά απείχε από την ψηφοφορία, για τα δύο πρώτα θέματα προκειμένου να μη νομιμοποιηθεί η διαδικασία, που απορρέει από της εφαρμογή της απαράδεκτης σχετικής εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ., λόγω του ότι:

  1. Παραβιάζονται κατάφορα τα Π.Δ. 50/96 και Π.Δ. 100/97 σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία των λειτουργικών κενών-πλεονασμάτων (λειτουργικές υπεραριθμίες) πραγματοποιείται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς (άρθρο 14 παρ.9) και όχι στις αρχές Αυγούστου.
  2. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να προκύψουν με ασφάλεια τα λειτουργικά κενά-πλεονάσματα, αφού:

α) δεν έχουν οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων των σχολικών μονάδων,

β) δεν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή τμήματα,

γ) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές,

δ) δεν υπάρχουν νέα ωρολόγια πρόγραμμα για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία,

ε) δεν έχει γίνει η Β΄ φάση αποσπάσεων,

στ) δεν έχουν εγκριθεί οι απαλλαγές από το διδακτικό έργο των αδυνατούντων συναδέλφων.

ζ) δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η αλλαγή των Διευθυντών κάποιων σχολικών μονάδων, λόγω συνταξιοδοτήσεων των νυν Διευθυντών,

η) δεν έχει πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των νυν Διευθυντών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

θ) δεν υπάρχουν στοιχεία για τα τμήματα ένταξης στην Α΄ Γυμνασίου.

  1. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά και στην κατάθεση από μέρους τους αιτήσεων, ενστάσεων κλπ με απρόβλεπτες παρενέργειες στη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ και στην ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ο Πίνακας των Υπεράριθμων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Πιερίας. Καλούνται όσοι από τους εκπαιδευτικούς αυτούς θίγονται από τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως υπεράριθμοι, να υποβάλουν ένσταση επί του πίνακα έως και την Κυριακή  16-08-2020 και ώρα 23.59 στο πρωτόκολλο της Δ.Δ.Ε. Πιερίας ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο mail@dide.pie.sch.gr ή με φαξ στο 2351049910. Παράλληλα μέσα στην ίδια προθεσμία καλούνται να υποβάλλουν με τον ίδιο τρόπο και αίτηση τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά!

Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών επεσήμανε την αντίφαση, ένας εκπαιδευτικός να υποβάλλει ένσταση για τον χαρακτηρισμό του ως υπεράριθμος και ταυτόχρονα να υποβάλλει και αίτηση τοποθέτησης σε λειτουργικό κενό, όμως τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη, αφού κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι! Αν δηλαδή ένα λάθος έγινε μία φορά, μπορεί να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές!

Από τη μελέτη του πίνακα των υπεράριθμων συναδέλφων φαίνονται οι πρώτες παρενέργειες της ευνοϊκής ρύθμισης για τους πολύτεκνους, που όμως αδικεί κατάφορα τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ως Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών είχαμε επισημάνει το πρόβλημα στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας και είχαμε προτείνει τη σύνταξη σχετικής πρότασης προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με βάση την οποία οι πολύτεκνοι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη διαπίστωση υπεραριθμίας στην ειδικότητά τους, έτσι  ώστε η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση για τους πολύτεκνους να μην επηρεάζει αρνητικά τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ωστόσο οι κομματικές παρατάξεις, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, δεν συμφώνησαν στην σύνταξη μιας τέτοιας πρότασης, διότι προφανώς κατά την άποψή τους είναι προτιμότερο να αφήνουμε το πρόβλημα να υπάρχει, για να μπορούμε μετά να διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό!

Πριν αναφερθούμε στο αλαλούμ που αφορά στον καθορισμό των λειτουργικών κενών πλήρους και μειωμένου ωραρίου των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (EAE) για ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. για αναπληρωτές, για να μπορέσετε να αντιληφθείτε τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι στρατευμένοι κομματικοί συνδικαλιστές, αξίζει να αναφέρουμε δύο περιστατικά από προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ είχε εξεταστεί αίτημα 2 συναδέλφων ΠΕ86, οι οποίοι διαθέτουν τα σχετικά προσόντα, για να διατεθούν στην ειδική αγωγή. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από τα τρία διοικητικά μέλη του Συμβουλίου και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο ΠΥΣΔΕ αιρετό της ΔΑΚΕ, με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη ειδικότητα δεν υπάρχουν πλεονάσματα. Όμως 2 ψήφοι είναι πάντα 2 ψήφοι, ενόψει μάλιστα και των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια το ερχόμενο φθινόπωρο. Έτσι όταν σε επόμενη συνεδρίαση οι 2 συνάδελφοι κατέθεσαν ένσταση ο αιρετός της ΔΑΚΕ, ψήφισε υπέρ της ένστασης (!) θεωρώντας ότι μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

Ας πάμε τώρα στα λειτουργικά κενά στην Ειδική Αγωγή για πρόσληψη αναπληρωτών. Με πόσες ώρες θα υπολογιστούν τα κενά; Με 23, με 21 ή με 20; Τμήματα ένταξης στην Α΄ Γυμνασίου υπάρχουν; Ποιος μπορεί να ξέρει; Ο μάντης Κάλχας πέθανε. Ζήτω ο μάντης Κάλχας. Μόνο 2 Διευθυντές Γυμνασίων μπήκαν στη διαδικασία να μασήσουν τα φύλλα δάφνης και να προβλέψουν (αυθαίρετα) τη δημιουργία τμημάτων ένταξης. Οι υπόλοιποι, μη έχοντας στοιχεία και κρυστάλλινη σφαίρα, απέφυγαν να μαντέψουν. Προτείνουμε στις στοιχηματικές εταιρείες να συμπεριλάβουν στα στοιχήματά τους και την συγκεκριμένη κατηγορία με υψηλές μάλιστα αποδόσεις.

Πέρα από την πλάκα όμως, ας δούμε τις παρενέργειες της εν λόγω πρόβλεψης. Υπόψη ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία πρέπει να έχουν αποσταλεί μέχρι τις 13/8! Αν λοιπόν δεν υπολογιστούν σωστά τα τμήματα ένταξης της Α΄ Γυμνασίου (όπως και τελικά συνέβη) κάποιοι συνάδελφοι αναπληρωτές ειδικής αγωγής, που έχουν τα μόρια και θα μπορούσαν να διοριστούν στο Νομό Πιερίας, τώρα μπορεί να βρεθούν σε κάποιο νησάκι και στη συνέχεια σε δεύτερη φάση στη θέση τους θα διοριστούν άλλοι με λιγότερα μόρια!

Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών πρότεινε, μιας και ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν στοιχεία, να υπολογιστούν (αυθαίρετα) για την Α΄ Γυμνασίου τόσα τμήματα ένταξης όσα ήταν και την περσινή χρονιά. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου αναρωτήθηκαν: «Τι θα γίνει όμως αν προσληφθούν περισσότεροι αναπληρωτές από όσους χρειαζόμαστε;» Προφανώς αυτό δεν είναι πρόβλημα του ΠΥΣΔΕ, αλλά της Πολιτείας η οποία ζητά προβλέψεις χωρίς στοιχεία. Ωστόσο ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών έκανε μία ακόμα απελπισμένη προσπάθεια. Πρότεινε να τεθεί ερώτημα στο υπουργείο και να ζητηθούν διευκρινήσεις για τον τρόπο υπολογισμού των κενών. Τότε όμως επενέβη ο αιρετός της ΔΑΚΕ και διαβεβαίωσε τα μέλη του Συμβουλίου ότι σε τέτοιες ερωτήσεις δεν απαντά το υπουργείο!

Όχι συνάδελφοι, δεν είναι αστείο. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, γνωρίζοντας ότι ο αιρετός της ΔΑΚΕ φωτογραφίζεται στα social media με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας, θεώρησαν ότι κάτι παραπάνω θα ξέρει και απέρριψαν το αίτημά μας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο!

Τελείωσε; Όχι δεν τελείωσε. Παρά το αλαλούμ ο αιρετός της ΔΑΚΕ επιμένει να δηλωθούν παραπάνω κενά! Ok, γιατί όχι; Ας δουλέψουν και μερικοί συνάδελφοι ακόμα. Σε όλες τις ειδικότητες; Αα όχι σε όλες τις ειδικότητες. Μόνο στους φιλολόγους. Προφανώς οι υπόλοιπες ειδικότητες κατούρησαν στο πηγάδι ή δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Έστω. Ας δοθούν παραπάνω κενά στους φιλολόγους. Πόσα κενά να δοθούν όμως; Να ‘ναι ένα, να ‘ναι δύο, να ‘ναι τρία ή μήπως τέσσερα; Τη λύση δίνει πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Να δώσουμε δύο κενά επιπλέον σε φιλολόγους». Μη ρωτήσει κανείς γιατί.

Ωστόσο αν κάποιος ρωτήσει, θα λάβει την εξής εξωφρενική απάντηση. Έχουμε ήδη δύο μόνιμους φιλολόγους, που έχουν τα τυπικά προσόντα και ζήτησαν να διατεθούν για την ειδική αγωγή. Αν όμως προσληφθούν δύο επιπλέον αναπληρωτές φιλόλογοι και τελικά δεν υπάρχει ωράριο γι’ αυτούς, τότε θα στείλουμε τους αναπληρωτές στη θέση των δύο μόνιμων!!

Συνάδελφοι, το φθινόπωρο είναι οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ως Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών θα προτείνουμε στον Άκη Πετρετζίκη να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιό μας. Έτσι, για να ανταγωνιζόμαστε όλοι με τους ίδιους όρους.

Καλή σας όρεξη. Καλά να περάσετε τον δεκαπενταύγουστο. Βάλτε μάσκες για να συνηθίζετε ενόψει του Σεπτεμβρίου και προσοχή στις προθεσμίες!

ΜΠΟΥΛΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                     ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

αιρετό τακτικό μέλος                                           αιρετό αναπληρ. μέλος

του ΠΥΣΔΕ                                                                   του ΠΥΣΔΕ

τηλ. 6947842040                                                       τηλ. 6930478469

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]