ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

 της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΜΠΟΥΛΟΥΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

και ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ

 

Κανονική συνεδρίαση της 26-04-21  (Πράξη 12 η)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι τα θέματα που εξετάστηκαν στις 26-04-2021 είναι τα εξής:

 

Θέμα 1ο: Νέος πίνακας Α΄ οργανικών κενών – πλεονασμάτων του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ και του 1ου ΕΠΑ.Λ Κατερίνης.

Ο νέος πίνακας Α΄ του 1ου ΕΠΑΛ έγινε ομόφωνα δεκτός από το συμβούλιο, χωρίς κανένα προβληματισμό για τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε η σχολική μονάδα στα στοιχεία του, ενώ ο νέος πίνακας Α΄ του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία 4:1, μειοψηφώντας ο αιρετός της ΚΕΕ.

Τα τέσσερα μέλη του συμβουλίου συντάχθηκαν με την πρόταση της Δ/ντριας Εκπ/σης, που πρότεινε πως δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη το έγγραφο του Δ/ντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος βεβαίωνε ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών δεν φοίτησε στο 1ο τετράμηνο και σύμφωνα με την Υ.Α. 18533/Δ4 ΦΕΚ450/Β/4-2-2018 οι μη παρακολουθούντες μαθητές δεν λαμβάνονται υπόψη στον προγραμματισμό των τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος και τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.

Ο αιρετός της ΚΕΕ μειοψήφησε αναφέροντας ότι είναι τραγικό να δίνονται οργανικά κενά στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ, με μαθητές που βεβαιώνει ο Δ/ντής της μονάδας ότι δε φοιτούν, ενώ τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού με φοιτούντες μαθητές στα ΓΕΛ Κολινδρού, Κορινού και Κάτω Μηλιάς να μη λαμβάνονται υπόψη.

    

Θέμα 2ο : Οργανικά κενά – πλεονάσματα των σχολικών μονάδων.

Αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία 3:2, μειοψηφώντας ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου και ο αιρετός της ΚΕΕ, διότι ζήτησαν να εφαρμοστεί η ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού στα ΓΕΛ Κολινδρού, Κορινού και Κάτω Μηλιάς, όπως ακριβώς αποφασίστηκε και  υλοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση της 11-03-21 (πράξη 6η), όπου έγινε ο υπολογισμός των οργανικών κενών – πλεονασμάτων σε επίπεδο νομού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αιρετός της ΚΕΕ πρότεινε στη συνεδρίαση της 11-3-21 να τηρηθεί ενιαία αντιμετώπιση των σχολικών μονάδων, ενώ η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία 3:2, μειοψηφώντας η Δ/ντια Β΄/θμιας Εκπ/σης και το ένα διοικητικό μέλος. Επίσης σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού στα παραπάνω σχολεία εγκρίνονται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αν δεν εγκριθούν, τότε οι μαθητές θα υποχρεώνονται να μετακινούνται  σε άλλες σχολικές μονάδες του Αιγινίου και της Κατερίνης. Μία άμεση παρενέργεια θα ήταν η κατάργηση της Γ΄ Λυκείου και η έμμεση κατάργηση αυτών των σχολικών μονάδων. Έτσι λοιπόν δόθηκε η εντολή από την υπηρεσία στο Δ/ντή του ΓΕΛ Κορινού να προσαρμόσει τον πίνακα Α΄ στα νέα δεδομένα, μολονότι τον είχε συμπληρώσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

 Προφανώς τα τέσσερα μέλη του συμβουλίου και στις δύο συνεδριάσεις παρέμειναν σταθεροί στις απόψεις τους, με εξαίρεση τον αιρετό της ΔΑΚΕ, που για «άγνωστο» λόγο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υποστήριξε με σθένος ότι τώρα δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού στα τρία παραπάνω σχολεία, μολονότι στις 11-3-21 υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο. Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία αποφάσισε να αφαιρεθούν οι ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού από τα σχολεία αυτά, δημιουργώντας πολλές υπεραριθμίες.

  Η καλύτερη απάντηση ήρθε όταν ο αιρετός της ΚΕΕ ρώτησε τα τρία μέλη του συμβουλίου, που έλαβαν την παραπάνω απόφαση, τι θα γίνει με τις ώρες των μαθημάτων γενικής παιδείας και έλαβε την απάντηση, ότι αυτές θα υπολογιστούν κανονικά. Στη συνέχεια ο αιρετός της ΚΕΕ υποβάλει το ρητορικό ερώτημα «δηλαδή τα παιδιά αυτών των σχολικών μονάδων θα μετακινούνται στο Αιγίνιο ή την Κατερίνη για να διδάσκονται τα μαθήματα προσανατολισμού και την ίδια ημέρα θα επιστρέφουν στο σχολείο τους για να διδαχθούν τα γενικής παιδείας;» Εννοείται ότι απάντηση δεν έλαβε.

  Βέβαια σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για τις αδικίες και παρενέργειες, που θα προκύψουν από τις επιπλέον υπεραριθμίες δεν την έχουν οι συνάδελφοι, που θα χαρακτηριστούν οργανικά υπεράριθμοι, εκτός ελάχιστων γνωστών και μη εξαιρετέων περιπτώσεων, αλλά το ίδιο το συμβούλιο, που έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις και καθιστούμε σαφές ότι οι υπεράριθμοι εκπ/κοί μπορούν να κάνουν χρήση της κατά προτεραιότητας οργανικής τοποθέτησης που προβλέπεται από το Π.Δ 50/96 και Π.Δ 100/97, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν να αλλάξουν οργανική θέση.

 Δυστυχώς είναι πολύ λυπηρό ένας αιρετός του κλάδου να οδηγεί σε κλείσιμο σχολικές μονάδες, για προσωπικά οφέλη καθώς επίσης και οφέλη ελαχίστων ημετέρων.

Σχόλιο

Στο τέλος της συνεδρίασης όταν ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου από τον αιρετό της ΚΕΕ για το αν παραμένει σταθερός στην απόφαση των προηγούμενων συνεδριάσεων και καταψηφίζει τον συνολικό πίνακα οργανικών κενών-πλεονασμάτων, ανέφερε ότι διαφωνεί μόνο ως προς το θέμα του μη υπολογισμού των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού των τριών ΓΕΛ  που προαναφέρθηκαν, αλλά συμφωνεί με το συνολικό πίνακα οργανικών κενών-πλεονασμάτων. Δηλαδή συμφώνησε με ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από μία διαδικασία που είχε διαφωνήσει. Άρα η παραπάνω απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία 4:1 ή 3:2 ; Aς αποφασίσουν οι αναγνώστες.

Αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα τα παραπάνω είναι δυσνόητα αλλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλά παράλογα γεγονότα και ίσως πρέπει να παραιτηθούμε από τη θέση του αιρετού για να τοποθετηθεί άλλος ένας υπηρεσιακός από τη ΔΑΚΕ μέσα στο συμβούλιο, διότι όπως φαίνεται η Υπουργός Παιδείας, έλαβε το μήνυμα από την αποχή κάποιων συναδέλφων στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια στις 7 Νοεμβρίου του 2020 και πέρασε νόμο, με τον οποίο αντικαθίστανται οι θέσεις των παραιτηθέντων αιρετών μελών του συμβουλίου από υπηρεσιακά μέλη. Τουλάχιστον δε θα ταλαιπωρούνται τα μέλη του συμβουλίου και φυσικά όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται ομόφωνα.

 

Το κουίζ της ημέρας      

Γιατί ο αιρετός της ΔΑΚΕ στη σημερινή συνεδρίαση άλλαξε με την ψήφο του τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών-πλεονασμάτων των σχολικών μονάδων;

Υπόδειξη: Παρακολουθήστε στις επόμενες συνεδριάσεις την ονομασία των υπεραρίθμων και τις τοποθετήσεις τους.

 

Παρατηρήσεις

  • Ο πίνακας των οργανικών κενών-πλεονασμάτων των σχολικών μονάδων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΙΔΕ Πιερίας και θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 05-05-21 και ώρα 11:59μ.μ να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν επιθυμούν να χαρακτηριστούν οργανικά υπεράριθμοι. Το παραπάνω δικαίωμα το έχουν μόνο οι εκπαιδευτικοί που διαπιστώνουν ότι υπάρχει πλεόνασμα εκπαιδευτικού στο σχολείο τους και στην ειδικότητά τους. Από αυτούς που επιθυμούν να χαρακτηριστούν υπεράριθμοι, ονομάζεται αυτός που έχει τα περισσότερα μόρια μετάθεσης, ενώ αν δεν επιθυμεί κανένας, τότε ονομάζεται υποχρεωτικά ο εκπαιδευτικός της ειδικότητας που εμφανίζει πλεόνασμα και έχει τοποθετηθεί τελευταίος στη σχολική μονάδα.

Ο αιρετός της ΚΕΕ πρότεινε στην Δ/ντρια Εκπ/σης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αμέσως μετά τις διακοπές, διότι το Π.Δ 50/96 και Π.Δ 100/97, αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλλουν τη δήλωση της υπεραριθμίας εντός 3 εργάσιμων ημερών. Προφανώς οι διακοπές του Πάσχα δεν αποτελούν ακόμη εργάσιμες ημέρες για τους εκπαιδευτικούς, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη, αφού δεν το υπέβαλε ο κατάλληλος αιρετός-διοικητικός.

  • Όποιος συνάδελφος παρατηρήσει κάποιο λάθος στον πίνακα οργανικών κενών – πλεονασμάτων ή έχει οποιαδήποτε απορία επί όλης της διαδικασίας, ή θίγεται για οποιοδήποτε λόγο, καλό είναι να επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις και να του παρέχουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις και οδηγίες.
  • Ο αιρετός της ΚΕΕ υπέβαλε αίτημα προς το ΠΥΣΔΕ, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε να αναρτώνται οι πίνακες Α΄ κενών – πλεονασμάτων, στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολικών μονάδων, αλλά και στην ιστοσελίδα της ΔΙΔΕ Πιερίας, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη και να προστατεύονται οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων, οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι με τις παραπάνω διαδικασίες, αλλά και τα μέλη του συμβουλίου, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των στοιχείων από όλους τους συναδέλφους.

Πρώτος και καλύτερος απάντησε ο αιρετός της ΔΑΚΕ ο οποίος αποφάσισε ότι το θέμα δεν έπρεπε να συζητηθεί στο συμβούλιο. Βέβαια του υπενθύμισα ότι την ημερήσια διάταξη την ορίζει η Πρόεδρος του συμβουλίου και όταν έλαβε το λόγο η Δ/ντρια Εκπ/σης ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Προφανώς καλή η διαφάνεια αλλά και εδώ πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια.

 

«Οι αιρετοί της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών εύχονται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Η πανδημία με τα δυσάρεστα αποτελέσματά της ευχόμαστε να μας κάνει σοφότερους, ώστε να εκτιμούμε τα απλά και φθηνά πράγματα που βρίσκονται κοντά μας, διότι τίποτε δε μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο και αυτονόητο και να μην αναζητούμε την ευτυχία σε σύνθετα και ακριβά πράγματα, που είναι πολύ μακριά.»

        «Καλή Ανάσταση»

 

ΜΠΟΥΛΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

αιρετό τακτικό μέλος

αιρετό αναπληρ. μέλος

του ΠΥΣΔΕ

του ΠΥΣΔΕ

τηλ. 6947842040

τηλ. 6930478469